Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Як НАССР (ХАССП) стосується усіх закладів торгівлі продуктами харчування

Дата: 20.05.2025 16:43
Кількість переглядів: 25

Система НАССР (від анг. - Hazard Analysis and Critical Control Points) - це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.       Головна мета при впровадженні системи НАССР – забезпечення безпеки харчової продукції на всіх етапах харчового ланцюга «від лану – до столу».       Упровадження системи НАССР є обов’язком для всіх операторів ринку харчових продуктів, як для великих виробників, так і для малих магазинів, кіосків та палаток.

       Наказом від 01.12.2012р. №590 Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) передбачено 13 програм-передумов:

 1. Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення;

2. Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок;

 3. Вимоги до планування та стану комунікацій - вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо;

 4. Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;

 5. Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь);

 6. Здоров’я та гігієна персоналу;

 7. Захист продуктів від сторонніх домішок; поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності;

 8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби;

9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин;

10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками;

11. Зберігання та транспортування;

12. Контроль за технологічними процесами;

13. Маркування харчових продуктів та поінформованість споживачів.| 

       Нагадаємо також, що у відповідності до ст. 65 Закону №2042 у разі невпровадження на потужностях постійно діючих процедур НАССР, на оператора ринку накладатиметься штраф у розмірі:

на юридичних осіб – 30 мінімальних заробітних плат;

на фізичних осіб-підприємців – 15 мінімальних заробітних плат.

       

 

https://dp.dpss.gov.ua/storage/app/uploads/public/612/638/8fc/6126388fc585f964858132.jpg

 

 

 

Баштанське районне управління Головного управління                 Держпродспоживслужби в Миколаївській області

 

Facebook – сторінка - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь