Як НАССР (ХАССП) стосується усіх закладів торгівлі продуктами харчування
Система НАССР (від анг. - Hazard Analysis and Critical Control Points) - це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Головна мета при впровадженні системи НАССР – забезпечення безпеки харчової продукції на всіх етапах харчового ланцюга «від лану – до столу». Упровадження системи НАССР є обов’язком для всіх операторів ринку харчових продуктів, як для великих виробників, так і для малих магазинів, кіосків та палаток.
Наказом від 01.12.2012р. №590 Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) передбачено 13 програм-передумов:
1. Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення;
2. Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок;
3. Вимоги до планування та стану комунікацій - вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо;
4. Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
5. Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь);
6. Здоров’я та гігієна персоналу;
7. Захист продуктів від сторонніх домішок; поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності;
8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби;
9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин;
10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками;
11. Зберігання та транспортування;
12. Контроль за технологічними процесами;
13. Маркування харчових продуктів та поінформованість споживачів.|
Нагадаємо також, що у відповідності до ст. 65 Закону №2042 у разі невпровадження на потужностях постійно діючих процедур НАССР, на оператора ринку накладатиметься штраф у розмірі:
на юридичних осіб – 30 мінімальних заробітних плат;
на фізичних осіб-підприємців – 15 мінімальних заробітних плат.
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Facebook – сторінка - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/