Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Вплив хімічного складу води питної на здоров’я людини

Дата: 08.02.2024 13:27
Кількість переглядів: 1043

Вода відіграє в організмі людини важливу роль. Без води не відбувається жоден біохімічний, фізіологічний та фізико-хімічний процес обміну речовин і енергії, неможливі травлення, дихання, анаболізм (асиміляція) і катаболізм (дисиміляція), синтез білків, жирів, вуглеводів з харчових продуктів. Вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді, якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми.

         Впродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для децентралізованого водопостачання, внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив.

        Однією із причин наявності нітратів у колодязях є недотримання їхніми власниками санітарних вимог при облаштуванні та утриманні колодязів, вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби, тощо.

        Вимоги до якості питної води викладені в ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», де зазначено, що питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

       Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини.

       Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, особливо для дітей у перші місяці життя. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Трапляються випадки захворювання й у дітей старшого віку (після споживання води з високим вмістом нітратів).

Категорично заборонено використовувати воду з криниць і каптажів, у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники.

Слід не забувати, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. 

Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність!

Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо.

Також, зазначимо інші перевищення хімічних показників в питній воді зі свердловин та колодязів, які можуть зашкодити здоров’ю людини, а саме:

Загальна жорсткість:

-погіршуються органолептичні властивості – вода має неприємний смак;

-постійне вживання води з підвищеною жорсткістю призводить до накопичення солей в організмі і, в кінцевому підсумку, до захворювань суглобів (артрити, поліартрити), до утворення каменів у нирках, жовчному і сечовому міхурах.

Хлориди:

-погіршуються органолептичні властивості – вода набуває солонуватий смак і в зв’язку з цим обмежується водоспоживання;

-впливає на водно – сольовий обмін; підвищується рівень хлоридів у крові, що призводить до зниження діурезу і перерозподілу хлоридів в органах і тканинах;

-викликають пригнічення шлункової секреції, внаслідок чого порушується процес перетравлення їжі.

Сульфати:

-обмежується водоспоживання, так, як сульфати надають воді гірко-солоний смак;

-сульфати погано всмоктуються з кишечника людини, вони повільно проникають через клітинні мембрани і швидко виводяться через нирки;

ульфат магнію діє як проносне в концентрації вище 100 мг/дм3, приводячи до очищення шлунково-кишкового трактутакий ефект виникає у людей, що вперше використовують воду з високим вмістом сульфатів (при переїзді на нове місце проживання, де вживають сульфатну воду), з часом людина адаптується до такої концентрації сульфатів у воді;

-несприятливо впливають на шлункову секрецію, що призводить до порушення процесів перетравлення і всмоктування їжі.

Залізо:

міст заліза у воді вище норми надає воді неприємного червоно-коричневе забарвлення, погіршує її смак, викликає розвиток залізобактерій, погіршує органолептичні властивості води за рахунок слизоутворення, властивого залізобактеріям;

исокий вміст заліза у воді призводить до несприятливого впливу на шкіру, може позначитися на морфологічному складі крові, сприяє виникненню алергічних реакцій. 

Окислюваність пермангонатна:

начення перманганатної окислюваності вище норми свідчить про вміст у воді легкоокислююваних органічних сполук, багато з яких негативно впливають на печінку, нирки, репродуктивну функцію організму;

-при знезараженні такої води хлоруванням утворюються хлорвуглеводні, значно більш шкідливі для здоров’я населення (наприклад, хлорфенол).

Амоній (азот амонійний):

-перевищення в питній воді гранично допустимих концентрацій за вмістом амонію може свідчити про потрапляння фекальних стоків або органічних добрив у джерело водопостачання;

-постійний прийом всередину води з підвищеним вмістом амонію викликає хронічний ацидоз і зміни в тканинах;

-аміак (у вигляді газу) дратує кон’юнктиву очей і слизові оболонки.

Сухий залишок:

-вода з підвищеним вмістом мінеральних солей непридатна для пиття, так як має солоний або гірко – солоний смак, а її вживання в залежності від складу солей призводить до несприятливих фізіологічних змін в організмі: сприяє перегріву в жарку погоду,
веде до порушення тамування спраги,змінює водно-сольовий обмін за рахунок збільшення 

гідрофільності тканин, посилює моторну і секреторну функцію шлунка і кишківника;

-слабомінералізована вода неприємна на смак, тривале її вживання може призвести до порушення водно-сольового обміну (зменшення вмісту хлоридів в тканинах), така вода, як правило, містить мало мікроелементів.

Хлор залишковий:

-всі з’єднання активного хлору мають дуже сильну бактерицидну дію, але якщо їх концентрація більше нормативів, то вони викликають роздратування шкіри, слизових оболонок, дихальних шляхів.

Алюміній:

-є відомості про нейротоксичність алюмінію, його здатності накопичуватися за певних умов в нервовій тканині, печінці і життєво важливих областях головного мозку.

Стронцій:

-набув значного поширення у природних водах, тривале вживання такої води призводить до функціональних змін печінки.

Фтор:

-від кількості фтору у воді залежить частота захворюваності карієсом, вважається, що фторування води ефективно для профілактики карієсу, особливо в дітей;

-вміст фторидів в питній воді вище санітарних норм має шкідливий вплив для здоровя

людини;

Миш’як:

-за даними вітчизняних дослідників, перевищення миш’яку у воді викликає розлад центральної та периферичної нервової системи;

Кадмій:

-накопичуючись в нирках, викликає гіпертонію, послаблює імунітет організму, має негативний вплив на розумові здібності людини, так, як витісняє необхідний для нормальної роботи мозку цинк;

         Токсичність вищезгаданих компонентів не така велика, щоб викликати гостре отруєння, але за тривалого вживання води, що містить згадані хімічні речовини в концентраціях вище нормативних, може розвинутися хронічна інтоксикація, яка веде в результаті до тієї чи іншої патології.

         Слід враховувати також, що токсичний вплив речовин може проявлятися і при усмоктуванні через шкіру у процесі гігієнічних (душ, ванна) чи оздоровчих (плавальні басейни) процедур.

         Єдиний спосіб оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини.

         Власники та балансоутримувачі джерел централізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм. Колодязі загального користування обов'язково мають бути паспортизовані.

Бережіть себе і своє здоров’я!

 Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте !  

Баштанське районне управління  Головного управління   Держпродспоживслужби                                                 в Миколаївській області

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь