Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Жителі Баштанського району зможуть отримати компенсацію за зруйноване житло

Дата: 07.07.2023 12:45
Кількість переглядів: 250

22 травня 2023 року набув чинності Закон України №2923-IX «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України».

Закон визначає перелік отримувачів компенсації за знищене та пошкоджене житло, її види, механізм оцінки втрат і порядок ухвалення рішення про надання коштів.

Хто має право отримати компенсацію?

Право на компенсацію мають громадяни України, які є: власниками пошкоджених або знищених об'єктів нерухомого майна; замовниками будівництва; власниками спеціального майнового права на неподільні житлові об'єкти незавершеного будівництва, майбутні об'єкти житлової нерухомості або особами, які сплатили часткову ціну такого об'єкта та на користь яких зареєстровано обтяження речових прав на такий об'єкт відповідно до Закону України «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому»; особами, які здійснили інвестування/фінансування будівництва об'єктів будівництва, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт до набрання чинності Законом України «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому»; членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення в будівлі, будинок садибного типу, садовий або дачний будинок кооперативу, але не оформили право власності на нього; спадкоємцями вищезазначених осіб.

Однак, звертаємо увагу на те, що деякі категорії осіб позбавлені права отримувати компенсацію, а саме: особи, до яких застосовано санкції відповідно до Закону України «Про санкції» та особи, які мають судимість за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених розділом I «Злочини проти основ національної безпеки України» Особливої частини Кримінального кодексу України, а також спадкоємці вказаних вище осіб.

Як отримати компенсацію за знищений об'єкт нерухомого майна?

Для розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна виконавчий орган сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради (далі - виконавчий орган ради), військова адміністрація населеного пункту або військово-цивільна адміністрація населеного пункту утворює Комісію з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, як консультативно-дорадчий орган та затверджує положення про роботу такої Комісії.

Для отримання компенсації власнику пошкодженого та/або знищеного майна необхідно буде звернутися до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації, які будуть створені виконавчими органами ради за місцем знаходження знищених та/або пошкоджених об'єктів нерухомого майна.

Така заява подається під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення або скасування на території, на якій розташований (розташовувався) знищений об'єкт нерухомого майна.

Повноваження комісії передбачають: надання консультацій щодо отримання компенсації; розгляд заяв; встановлення підстав для отримання компенсації і пріоритетного права на її отримання; забезпечення проведення огляду пошкодженого об’єкта; ухвалення рішень про розгляд заяв, надання та відмову в наданні компенсації.

Максимальний термін розгляду заяв становить 30 днів.

Органи місцевого самоврядування повинні забезпечити обстеження пошкодженого та знищеного майна.

Відповідно до вимог Закону органи місцевого самоврядування забезпечують обстеження пошкодженого та знищеного майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та внесення відповідних документів (відомостей) до Реєстру пошкодженого та знищеного майна, крім випадків, якщо такі документи (відомості) підлягають внесенню (виготовляються) з використанням інших інформаційно-комунікаційних систем державної форми власності.

Як надається компенсація за знищений/пошкоджений об'єкт нерухомого майна?

Компенсація за знищений об'єкт нерухомого майна надається двома способами:

1) надання грошових коштів шляхом їх перерахування на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку. Такий рахунок відкривається на ім’я отримувача компенсації;

2) фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката.

Джерелами фінансування компенсації за пошкоджені та знищені об'єкти нерухомого майна є: кошти державного (у тому числі Фонду відновлення майна та зруйнованої інфраструктури, Фонду ліквідації наслідків збройної агресії) та місцевих бюджетів; кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів; міжнародна технічна та/або поворотна чи безповоротна фінансова допомога; репарації або інші стягнення з Російської Федерації; інші джерела, не заборонені законодавством України.

Закон про компенсацію за пошкоджене або знищене житло під час війни є дуже важливим рішенням для відновлення України та відшкодування шкоди, завданої російською агресією. Цей закон передбачає компенсацію громадянам, які зазнали втрат та пошкоджень майна внаслідок воєнних дій. Це важливий крок у забезпеченні соціального захисту громадян та допомоги їм у складних життєвих ситуаціях.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь