Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Бути чи не бути ФАПам: як зберегти медицину на селі?..

Дата: 02.03.2021 08:50
Кількість переглядів: 3051

До селищного голови Олексія Асмолова звернувся керівник підрозділу сімейної медицини Віталій Соколов із серйозною проблемою, адже наразі постало питання подальшого існування медичного працівника на селі. Ця проблема виникла у поточному році у зв’язку з низкою вимог Національної служби здоров’я України до організації функціонування сільських пунктів здоров’я (так тепер називаються колишні ФАПи).

Казанківський селищний голова Олексій Асмолов зазначив, що ми не можемо залишатись без медицини на селі, кожному ФАПу, де більша половина населення, - це люди пенсійного віку, а їм потрібна постійна медична допомога, також є діти, які теж часто хворіють. Тому ініціював проведення зустрічі з керівником закладу сімейної медицини та медичними працівниками сільських населених пунктів, щоб не допустити закриття пунктів здоров’я та скорочення медпрацівників.

Тож, 26 лютого, у залі засідань селищної ради відбулась нарада щодо забезпечення належного медичного обслуговування жителів сільських населених пунктів нашої територіальної громади.

З інформацією з цього питання виступив керівник підрозділу сімейної медицини Віталій Соколов, який зазначив, що у порядку формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я, ФАПи взагалі відсутні. Натомість є амбулаторії та пункти здоров’я. Але щодо створення пункту здоров’я, то мова йде про території з населенням 750 чоловік. Там, де менше населення, держава фінансувати не буде, а в деяких наших селах населення значно менше.

Що ж робити, як знайти вихід з такого скрутного становища? Ми не можемо закрити ФАПи і залишити мешканців нашої громади без медичного обслуговування. Тож, щоб на селі діяв медпункт, Національна служба здоров’я України висуває вимоги: щоб пункт знаходився на балансі селищної ради, відповідна кількість населення, були створені належні умови, гігієнічна кімната, облаштоване окреме приміщення для санітарно-гігієнічних процедур, вода, каналізація, зони для паркування особистого транспорту осіб з інвалідністю, позначені дорожні знаки, пандуси, поручні. І це ще не весь перелік рекомендацій. Такі вимоги не новина, вони були і раніше. Якби ці всі вимоги свого часу виконали колишні сільські ради, обладнавши належним чином тоді свої фельдшерсько-акушерські пункти, то тепер у громади і не було б проблем, які зараз виникають з ліцензуванням пунктів здоров’я.

В ході палких дебатів було розглянуто декілька варіантів порятунку ФАПів на селах. Громаді потрібно залучити додатковий фінансовий ресурс. Виконавчий комітет селищної ради разом з Центром первинно-медичної допомоги повинні здійснити відповідні заходи та винести це питання на розгляд сесії.

У нашій громаді буде зроблене все можливе, щоб зберегти медицину на селі, і наші мешканці одержували належне медичне обслуговування.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь