A A A K K K
для людей із порушенням зору
Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Пішов з життя наш славетний земляк, Олімпійський чемпіон з класичної боротьби Іван Гаврилович Богдан…

Дата: 28.12.2020 08:22
Кількість переглядів: 667

Як повідомили у Національному Олімпійському Комітеті України, на 93-му році життя перестало битися серце легенди українського спорту, видатного Олімпійського чемпіона, уславленого борця, почесного члена НОК України, члена Української Академії Спорту, нашого земляка Івана Гавриловича Богдана. Відданий улюбленій справі, талановитий спортсмен, мудрий наставник, енергійна та активна людина, яскрава особистість – таким запам'ятається назавжди Іван Гаврилович.

Майбутній Олімпійський чемпіон народився 29 лютого 1928 року в селі Дмитро-Білівка на нашій степовій Казанківщині. Юний Іван, як і багато його однолітків, пізнав важку селянську працю. Фізично сильний, високого зросту хлопець працював у кузні, на току, - звідси і його феноменальна сила. На подальшу долю сільського парубка серйозно вплинула служба в армії. Кремезному, майже двометрового зросту солдату Івану Богдану запропонували взяти участь у борцівських змаганнях. Серйозно зайнявшись спортом, він здобував перемогу за перемогою у багатьох, в тому числі і міжнародних змаганнях. У 1958 році на чемпіонаті світу Іван Богдан переміг усіх своїх суперників і привіз з Будапешта золоту медаль. Настав 1960 рік, коли наш земляк поїхав у складі збірної борців класичного стилю на Римську олімпіаду. Він їхав до столиці Італії з однією метою – здобути олімпійське золото у важкій ваговій категорії борців класичного стилю. І це йому вдалося. Перемігши всіх своїх іменитих суперників, виходець із звичайного українського села Іван Богдан здобув золоту Олімпійську медаль. У наступні роки, вже у ранзі Олімпійського чемпіона, Іван Богдан переміг на чемпіонаті світу у японському місці Йокогама.

Завершивши виступи на борцівському килимі, Іван Гаврилович зайнявся тренерсько-викладацькою роботою. Він до останнього подиху не полишав справу свого життя. Досвідчений борець передавав свій досвід майбутнім чемпіонам та сотням вихованців Київської дитячо-юнацької спортивної школи «Атлант», яку очолював довгий час...

Ось таким був наш славетний земляк, олімпійський чемпіон Іван Гаврилович Богдан.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь