A A A K K K
для людей із порушенням зору
Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Впровадження та розвиток системи пробації в Україні

Дата: 26.08.2020 10:06
Кількість переглядів: 973

   В цьому році наша країна святкує 29 років Незалежності. Уся країна живе та працює по-новому, в своїй роботі використовує європейські практики. У більшості галузей відбуваються реформи. Також відбуваються реформи і в кримінальній юстиції, невід’ємною частиною яких є впровадження та розвиток національної системи пробації. Мета реформи – створення  повноцінної системи пробації, яка здатна забезпечити реабілітацію правопорушників та створення  балансу між безпекою суспільства та запобіганням скоєння злочинів.

   Можливість реабілітації має велике значення для суспільства та сприяє зниження кількості скоєних повторних злочинів і відповідно – зменшення загальної кількості злочинів у країні. Пробація – більш перспективна та логічна схема виконання покарання, поєднана з допомогою, підтримкою, мотивацією порушника до змін без вилучення його із суспільства, є дієвою альтернативою покаранню у вигляді позбавлення або обмеження волі. Застосування санкцій та попереджувальних заходів дасть змогу зменшити державні витрати на утримання правопорушників у місцях позбавлення волі та сфокусувати ресурси на їх реабілітації, допоможе зберегти соціально-корисний громадянський потенціал. Впровадження нових технологій, електронного моніторингу у процес відбування покарань може замінити певні аспекти ув’язнення, які раніше були спрямовані на цілодобовий контроль за поведінкою правопорушника. Передбачається, що в результаті застосування пробації до суспільства повернеться повноцінна людина, яка не порушує законодавство, чесно працює та сплачує податки.

   Одним із важливим компонентом реформи є впровадження інституту досудової доповіді – абсолютної новації для правової системи держави.

   Мета досудової доповіді – забезпечити суд інформацією, що характеризує обвинуваченого, містить його соціально-психологічну характеристику, оцінку ризику вчинення повторного правопорушення, а також висновок про можливість виправлення без позбавлення або обмеження волі на певний строк. Тобто, досудова доповідь дозволяє суду отримати значно більше даних про обставини правопорушення, ніж міститься в обвинувальному акті, а отже – прийняти більш зважене та релевантне рішення щодо застосування тих чи інших санкцій.

   Протягом першого півріччя 2020 року до уповноважених органів з питань пробації м. Миколаєва та Миколаївської області надійшло 642 ухвал суду щодо складення досудової доповіді. З них, 629 підготовлено досудових доповідей (98 %), 557 з висновком про можливість виправлення без обмеження або позбавлення волі (89 %), 484 підготовлено  за участю обвинувачених (77 %),  241 надійшло на виконання вироків суду, що враховують позитивний висновок досудової доповіді (95 %).

Вказані заходи забезпечення інституційної спроможності разом із впровадженням нових підходів до процесу виправлення і ресоціалізації засуджених дозволять забезпечити якісний перехід від карального підходу до реабілітаційного.

   Що вже змінилось завдяки реформі?

Створено систему пробації (ДУ «Центр пробації», 24 філії, 573 уповноважених органів з питань пробації);

Розроблено низку пробаційних програм для повнолітніх та неповнолітніх суб'єктів пробації, а саме:

                        «Попередження вживання психоактивних речовин»,

                        «Подолання агресивної поведінки»,

                        «Зміна прокримінального мислення»,

                        «Формування життєвих навичок».

Пробаційні програми - спеціальні програми соціально-психологічного або психо-корекційного напряму, які суд зобов'язує пройти для того, щоб людина змінила свою прокримінальну поведінку, своє ставлення до оточуючих, свій внутрішній світ.

Впроваджено новий інститут кримінального процесу – досудову доповідь;

Налагоджено алгоритм ефективної взаємодії установ виконання покарань та органів пробації при підготовці засудженого до звільнення;

Створено комунікаціні платформи для поширення в суспільстві інформації про роль та переваги пробації;

Сформовано Банк ресурсів (громадських та державних організацій).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь