Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Пам’ятайте минуле заради майбутнього

Дата: 09.05.2020 23:23
Кількість переглядів: 984

Друга світова війна все далі і далі від нас. Ми всі знаємо, що вона була страшною та кривавою, бід час якої загинула неймовірна кількість людей , які просто хотіли жити. Знаємо ми, старше покоління , але чи знає про це молоде покоління. Я донести все це. Як розповісти про це.

Спогади Осики Таїсії Іванівни , жительки села Миколаївка, про свого батька Гордєєва Івана Даниловича, 1918 року народження.

Як тільки наближається день Перемоги в нас с сестрою Ніною спливають спогади про татуся. Він був чудовим батьком.

Наш тато проходив строкову службу, служив 4 роки, на кораблі коком. Тільки но повернувся до дому, як розпочалася війна.

В блокадному Ленінграді пробув півтора року розвідником. З розвідки привів полоненого і його батькові Гордєєву Данилу командир частини прислав листа з подякою за відважного та сміливого сина, а також надіслав польову газету з фотокарткою Гордєєва Івана, де була стаття про його подвиг.

День Перемоги батько зустрів у Кенігсберзі. За його мужність і відвагу він був нагороджений орденами: «Червоної зірки», «Слави 3 ступеня», медалями: «За відвагу», «За оборону Ленінграда», «За перемогу над Германією». Нажаль відзнак не залишилось.

Після війни татові пропонували залишитися військовим, він відмовився, бо дома його чекали батько - інвалід, мати та чотири сестрички.

Батька часто запрошували до школи розповісти спогади про війну учням, але згадувати пережите без сліз він не міг. А дома нам розповідав, що війна то страшний та болючий спогад. Тяжко було втрачати побратимів з якими ходив в атаки, які гинули на його очах. Батько був дуже радий, що у нього росте дві донечки. Він завжди говорив «Слава Богу що, у мене дівчата. Я за всіх хлопців відслужив». Пізніше я зрозуміла чому він так говорив.

Він дуже любив читати книжки, а найбільше казки народів світу. Про війну читати не любив , так як бачив це все своїми очима.

Тато гарно танцював танок «Яблучко», вмів вибивати чечітку, гарно співав, був учасником хору Александрова. Найулюбленіша пісня батька «Землянка». Вони її співали в окопах і на душі ставало тепліше, і як найшвидше хотілось перемоги. Пізніми зимовими вечорами разом з мамою вони співали різні пісні, на два голоси. Ми з сестрою теж вчилися з ними співати. В даний час я активна учасниця художньої самодіяльності.

В день Перемоги біля пам’ятника загиблих воїнів батьківські очі завжди були наповнені слізьми .

Нагородами тато не любив хизуватися, найкраща нагорода була наша Перемога над фашизмом. Деякі фото з батьком залишились, і я хочу щоб ви побачили.

Щиро вітаю всіх з Днем Перемоги, бажаю миру та злагоди .

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь