Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Казанківський районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» інформує

Дата: 18.02.2020 11:42
Кількість переглядів: 622

  5 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про пробацію", що визначив організаційно-правові засади для створення пробації України.

 Пробація представляє собою систему виконання покарань без позбавлення волі, орієнтовану не лише на контроль та нагляд за засудженими, а й на надання консультаційної допомоги у напрямі зміни умов життєдіяльності правопорушника.

Головна мета пробації - безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності. Під час вирішення питання про застосування до особи пробації суд бере до уваги характер вчиненого кримінального правопорушення та соціально-психологічну характеристику особи обвинуваченого або засудженого, яку готує персонал  органу пробації.

Пробація передбачає створення системи реінтеграції правопорушника та відповідного середовища, щоб людина була готова жити, не вчиняючи правопорушень.

Пробація - цивілізований шлях роботи із правопорушниками, який довів свою ефективність в Європі з точки зору зорієнтованості на убезпечення суспільства та попередження вчинення повторних злочинів особами, які їх вже вчиняли.

Впровадження пробації в Україні - це не лише крок назустріч європейським стандартам роботи з правопорушниками, але й можливість виправлення правопорушників без ув’язнення.

Пробація – найпотужніший блок в кримінально-виконавчій системі. Кількість клієнтів пробації за чисельністю значно перевищує кількість осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі.

Пробація державі обходиться в 10-12 разів дешевше, ніж ув’язнення.

 

ПЕРЕВАГИ ПРОБАЦІЇ:

 

ДЛЯ ОСОБИ, яка вчинила правопорушення:

  1. можливість змінитись без перебування у місцях позбавлення волі (ізоляції від суспільства), підтримка на шляху до змін;
  2. збереження сімейних стосунків та зв’язків у громаді;
  3. збереження роботи та житла;
  4. позитивний соціальний ефект: особа не втрачає соціальні зв’язки та шанс створити сім’ю.

 

ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА (ГРОМАДИ):

  1. убезпечення громади від вчинення повторних злочинів;
  2. справедливе здійснення правосуддя: баланс між карою за вчинене правопорушення, відшкодуванням завданої шкоди та інтересами членів суспільства.
  3.  

ДЛЯ ДЕРЖАВИ:

  1. зниження злочинності;
  2. зниження кількості ув’язнених в місцях позбавлення волі осіб;
  3. позитивний економічний ефект: утримання правопорушника у місцях позбавлення волі набагато дорожче для держави, ніж перебування на пробації; а також залишаючись у суспільстві особа не втрачає роботу та сплачує внески у держбюджет;
  4. дотримання міжнародних стандартів.

 

Сьогодні на обліку пробації України перебуває понад 65 тис. осіб, щороку по обліку проходить в середньому до 150 тис. осіб. 2/3 усіх засуджених судом потрапляють до органів пробації, а лише третина – до виправних установ закритого типу.

Впродовж 2019 року по обліку Казанківського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області пройшло 94 осіб, засуджених до покарань без позбавлення волі та щодо яких застосовано адміністративне стягнення у виді громадських та суспільно корисних робіт. На виконання  надійшло 45 ухвал суду про складання досудової доповіді.  

Клієнтами пробації є: обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь; особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт; особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт; особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням; особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення.

Європейські правила пробації базуються на ідеї, що діяльність служб пробації повинна бути спрямована на зниження рецидивної злочинності через встановлення позитивних відносин з правопорушниками шляхом здійснення нагляду, наставництво й допомогу та заохочення їх соціального включення.

 

З питань пробації жителі Казанківщини можуть звертатись за адресою: 56002, вул. Центральна, 31, смт. Казанка, Миколаївська область, електронна скринька:  mk20@probation.gov.ua., Казанківський районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» в миколаївській області. 

 

Додатково: Запрошуємо  до співпраці небайдужих громадян в якості волонтерів пробації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь