A A A K K K
для людей із порушенням зору
Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Стоп насильству

Дата: 29.08.2019 14:49
Кількість переглядів: 1303

Захист від домашнього насильства  є надзвичайно важливим, соціально значущим і актуальним завданням, вирішення якого носить важливий характер. У діяльність щодо припинення домашнього насильства залучаються уповноважені органи з питань пробації та бюро правової допомоги. 27 серпня 2019 року за ініціативи начальника Казанківського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївської області Ірини Челнакової  був проведений просвітницький захід з клієнтами пробації на тему «Що я знаю про насильство?».

До заходу долучився фахівець відділу «Казанківське бюро правової допомоги  Миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євгенія Грабчинська .

Мета заходу – ознайомити суб’єктів пробації з проблемами, причинами, ознаками насильства в сім’ї, куди звертатися у випадку насильства.

         Домашнє насильства починається з «незначних дрібниць». Потерпілим від нього здебільшого стають жінки та діти. Однією з причин того, що  не кожна постраждала звертається за допомогою чи консультацією полягає в тому, що не кожна жінка хоче і готова говорити про свої проблеми. Далеко не кожна людина  знає, що крім  фізичного та сексуального існують ще два види: економічне та психологічне.

Але не можна мовчати і миритися з насильством, бо воно завжди йде по колу і за примиренням  зростає нова хвиля. Тож важливо вміти протистояти агресії в сім’ї.

Центр безоплатної правової допомоги надає  безоплатну правову допомогу, що полягає в отриманні юридичної консультації фахового юриста, доступі до необхідної правової інформації, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру. Так, в 2018 році Казанківським ВБПД започатковано практику надання потерпілим жінкам у наданні допомоги  подання заяви до суду про обмежувальні заходи, визначені ст. 91  КК України. Контроль за виконанням обмежувальних заходів  належить до компетенції Національної поліції. Протягом першого півріччя 2019 року Казанківським відділенням поліції здійснюється контроль щодо одного обмежувального припису.

3 7 січня 2018 року набув чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Закон передбачає жорсткіші  покарання для кривдника та дозволяє поліції контролювати поведінку порушника, аби уникнути повторного насилля. Вперше в Україні  введено кримінальну відповідальність за домашнє насильство. Також є новий термін -  «обмежувальний припис». Це один або кілька заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього ряду обов’язків-заборон.  Акцент Закону полягає не лише на протидії, але й на запобіганні у його вчиненню. Уповноважений орган з питань пробації належать до числа інших органів та установ, на які покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Зазначеним Законом  передбачено, що у разі притягнення кривдника до кримінальної відповідальності судом на нього може бути покладено обов’язок пройти пробаційну програму відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 76 КК України.

Таким чином, головним завданням уповноважених органів з питань пробації під час роботи з кривдниками є забезпечення реалізації пробаційних програм, тобто програм, що призначаються за рішенням суду особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням.

           По закінченню зустрічі суб’єктам пробації були надані буклети з телефонами безкоштовних гарячих ліній, до яких, у разі необхідності, можуть звернутися потерпілі.

Начальник Казанківського районного сектору

філії Державної установи «Центр  пробації»

в Миколаївській  області                                           І. Челнакова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь