A A A K K K
для людей із порушенням зору
Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Нова українська школа в закладах освіти Казанківської громади.

Дата: 04.02.2019 13:20
Кількість переглядів: 1210

Нова українська школа – це школа компетентностей ХХІ століття, це  педагогіка партнерства, готовність до інновацій, нові стандарти й результати навчання.

НУШ – це школа, до якої приємно ходити учням. Тут прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, не боятися висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами. Школа  мусить бути місцем, куди не мають приходити  лише за знаннями, там мають навчити, як ними користуватися, як їх шукати, як критично переосмислювати, як відрізнити добро від зла.

Завдання педагогів Казанківської ОТГ створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, а й вміння застосовувати їх у житті.

 Головною метою початкової освіти ЗЗСО є гармонійний розвиток дитини до її вікових та індивідуальних психофізичних особливостей і потреб, формування загальнолюдських цінностей, підтримка життєвого оптимізму, розвиток самостійності, творчості та допитливості.

Із метою підготовки вчителів району до роботи за новим Державним стандартом початкової освіти та оновленими програмами з вересня 2018р. робота методичних об’єднань вчителів 1-4 класів була спрямована на опрацювання нормативних документів: « Щодо затвердження змін до навчальних програм», « Щодо методичних рекомендацій про викладання навчальних предметів», «Щодо орієнтовних вимог до оцінювання навчальних досягнень учнів із базових дисциплін»,  «Особливості реалізації концептуальних засад Нової української школи», реалізації концепції «Нова українська школа» та створення комфортного освітнього середовища.

Нове освітнє середовище – це сучасний простір, сукупність умов, засобів і технологій для комфортного навчання учнів, учителів і  батьків.

1 вересня 2018 року всі першокласники прийшли до Нової української школи. Найголовніше – ці діти навчаються за новим стандартом початкової школи і отримують якісно новий зміст освіти. В кожному класі ЗЗСО створене  навчальне освітнє середовище,  в шкільному житті значне місце надається групової, ігрової, проектної і дослідницької діяльності.

 Організація освітнього простору   потребує широкого використання нових ІТ-технологій, нових мультимедійних засобів навчання, оновлення навчального обладнання.

Тому для всіх перших класів ЗЗСО громади  на сьогодні придбано комп’ютеризоване робоче місце вчителя,а саме: придбання персонального комп’ютера/ ноутбука та техніки для друкування,копіювання, сканування та ламінування з витратними матеріалами для  початкових класів виділено 79, 472 тис.грн., співфінансування Казанківської селищної ради – 70.528 тис.грн..За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної освіти « Нова українська школа» виділено 355,196 тис.грн.,в т.ч. на придбання дидактичного матеріалу 188,231 тис. грн., придбання шкільних меблів – 166,965 тис.грн., співфінансування Казанківської селищної ради 188.864 тис.грн..

 Відповідно урізноманітнюються варіанти організації навчального простору в класі. Крім класичних варіантів, використовуються новітні,  мобільні робочі місця, які легко трансформувати для групової роботи. Своє навчання діти почали за сучасними одномісними, зручними, кольоровими партами. Придбано 170 шт. комплектів одномісних парт і стільців, 15 кольорових шаф для дидактичного матеріалу, куточки мистецтва, фліпчати,стінка дитяча «Квіткова поляна».

 З метою організації освітнього процесу та реалізації інтегрованого навчання у 1-х класах придбано на 100% дидактичних матеріалів, а саме: рахункові палички Кюїзенера, мікроскопи, ляльковий  театр «Тварини», набір музичних інструментів, глобуси політичні, дитячі карти України, шкільні лупи, годинники пісочні та компаси, математичні планшети, набори моделей геометричних фігур та грошових знаків, моделі механічного годинника та лабораторних вагів, демонстраційні набори цифр і знаків на магнітах. Наявність дидактичних матеріалів забезпечує необхідні умови  для навчання учнів, педагогів, батьків.

 З 1 вересня учні 1 класів безкоштовно отримали набори LEGO, які допоможуть   опановувати матеріал інтерактивно, цікаво та наочно. При цьому вчителі матимуть більше можливостей застосовувати пошукові методи навчання, стимулювати дітей до навчання у більш цікавий та належний спосіб. На базі Миколаївського МОІППО проведено навчальний тренінг щодо впровадження ігрових та діяльнісних методів навчання « Гра по – новому, навчаня  по – іншому в освітньому просторі Нової української школи» учасником якого була вчитель початкових класів Казанківського ЗЗСО  І – ІІІ ст.. №4 Світлана Гривнак.

 Перехід початкової освіти на якісно новий рівень можливий лише за умови конструктивної взаємодії школи й родини на засадах партнерства. Розуміння пріоритетності родинного виховання ставить перед школою завдання, яке  реалізовується у спільній діяльності вчителя й учнів, учителя й батьків, що передбачає взаєморозуміння, єдність інтересів і прагнень з метою особистісного розвитку школярів.

Із 2018/2019 навчального року всі перші класи працюють за компетентнісним навчанням. Згодом так навчатиметься вся початкова школа. Це означає, що учні замість запам’ятовування інформації опановуватимуть компетентності (навчання через практику і тому, що знадобиться в житті). Таке навчання передбачає не лише опанування академічних знань із математики, мов, природничих наук тощо, а й так званих соціальних компетентностей (уміння працювати в команді, вирішувати складні проблеми, пропонувати нові ідеї тощо).

Школа зараз стає рушієм і йтиме попереду суспільства. Тому треба змінювати підхід до організації навчання, ставлення вчителів до дітей, відносин між учителями, управління школою.

Школа має давати дитині різні вміння, компетентні навички. Головне її завдання — вже не забезпечення знаннями, бо вони дуже мінливі в сучасному світі. Головне зараз — навчити учнів вчитися. Бо коли дитина займається тим, що їй подобається, вона знаходить для цього бажання, сили та енергію. І школа має стати тим середовищем, в якому можна все це втілити.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь