Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Баштанське об’єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області інформує

Дата: 08.06.2018 10:53
Кількість переглядів: 1330

Фото без опису

Легалізація трудових відносин і заробітної плати

Сьогодні чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим вигодам, чим сприяють розвитку такого негативного явища, як «тіньова зайнятість» (використання найманої праці без офіційного працевлаштування). У таких випадках роботодавець не перераховує внески на обов’язкове державне соціальне страхування за найманих працівників.

           Відсутність легальних трудових відносин позбавляє працівників захисту від незаконного звільнення, соціальних послуг та виплат у разі нещасного випадку на роботі та професійного захворювання, цілої низки інших прав і соціальних гарантій передбачених чинним трудовим законодавством, призводить до втрати страхового стажу і як наслідок  до  втрати права на призначення пенсії за віком.

Починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років мають особи за наявності страхового стажу:

з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року - не менше 25 років;

з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року - не менше 26 років;

з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2020 року - не менше 27 років;

з 1 січня 2021 року по 31 грудня 2021 року - не менше 28 років;

з 1 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року - не менше 29 років;

з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року - не менше 30 років;

з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року - не менше 31 року;

з 1 січня 2025 року по 31 грудня 2025 року - не менше 32 років;

з 1 січня 2026 року по 31 грудня 2026 року - не менше 33 років;

з 1 січня 2027 року по 31 грудня 2027 року - не менше 34 років;

починаючи з 1 січня 2028 року - не менше 35 років.

 

Шановні громадяни!

Вам вирішувати, що є найголовнішим – жити сьогоденням або мати впевненість у завтрашньому дні, забезпечуючи своїм родинам добробут і спокій, отримувати певні соціальні гарантії.

 

ДО УВАГИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ – ПІДПРИЄМЦІВ!

 

З 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком матимуть особи, які досягли пенсійного віку 60 років та при наявності страхового стажу 25 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу збільшуватиметься на 1 рік. Отже, з  1 січня 2028 року, аби отримати пенсію за віком, потрібно буде мати 35 років страхового стажу.

За статтею 24 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-IV (далі Закон 1058-IV) страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій ніж мінімальний страховий.

Головною умовою для дотримання прав громадян на повноцінне зарахування страхового стажу при виході на пенсію - є своєчасна та повна сплата єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Тільки щомісячна сплата єдиного соціального внеску в розмірі не менше мінімального забезпечить зарахування страхового стажу за весь період роботи та фінансову стабільність при досягненні пенсійного віку в майбутньому. Тому саме підприємцям, які взяли на себе сміливість працювати «на себе» необхідно відповідально ставитись до свого пенсійного майбутнього та сплачувати суми єдиного внеску своєчасно та в повному обсязі. Несплата єдиного внеску позбавить можливості зарахувати період трудової діяльності до страхового стажу.

Відповідно до п. 3.1 розділу XV “Прикінцеві положення» Закону 1058 до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії згідно із статтею 26 Закону 1058 включаються періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування:

- з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно, що підтверджується довідкою про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності;

-  з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків  незалежно від сплаченого розміру (крім випадків звільнення (відмови) від сплати єдиного внеску).

11 жовтня 2017 року набрав чинності Закон України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі Закон - № 2148) (опубліковано в газеті «Голос України» 10 жовтня 2017 року № 188). Цим Законом внесено  зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464 - VI - в частині сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

  Для платників, віднесених до першої групи платників єдиного податку, визначених у підпункті 1 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, скасовано норму щодо можливості сплачувати єдиний внесок у сумі, яка не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску. Такі платники зобов’язані сплачувати єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць.

              Звільняються від сплати ЄСВ за себе фізичні особи - підприємці, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону про пенсійне страхування, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

  Нагадуємо, що для зарахування періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу необхідно щомісячно сплачувати єдиний внесок в розмірі не меншому, ніж мінімальний страховий внесок, на сьогодні це 819,06 грн. ( мінімальна заробітна плата з  1 січня 2018 року  у розмірі 3723 грн х 22% (ставка нарахування єдиного внеску)). 

 

Подбайте про своє майбутнє вже сьогодні!

 

Баштанське об’єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області

Телефон для довідок: 9 11 57

ШАНОВНИЙ  РОБОТОДАВЕЦЬ!

 

Баштанське об’єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області  відповідно до своїх функціональних повноважень, передбачених   статтею 12 Закону України  «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»  від 08.07.2010 № 2464-VI (далі Закон № 2464) щодо формування та ведення реєстру застрахованих осіб Державного реєстру, здійснює контроль за достовірністю  відомостей про осіб, які підлягають загальнообов’язковому  державному соціальному страхуванню.

          Доводимо до Вашого відома, що управлінням щомісячно опрацьовуються дані щодо страхувальників, у яких застрахованим особам нараховано заробітну плату за основним місцем роботи менше мінімального розміру. У зв’язку з виявленням помилок у звітах щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування  та з метою попередження порушення вимог законодавства про оплату праці  надаємо роз’яснення щодо заповнення таблиці 5 і 6 до додатку 4.

              Відповідно до порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 (далі – Порядок 435)    звіт повинен містити такі обов'язкові реквізити:

  • тип форми ("додаткова", "початкова", "ліквідаційна", "скасовуюча", "призначення пенсії");
  • звітний період, за який подається Звіт;
  • повне найменування (прізвище, ім'я, по батькові) страхувальника згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, а також інші категорії страхувальників, на яких не поширюється дія Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" ;
  • код за ЄДРПОУ або податковий номер / серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта);
  • код основного виду економічної діяльності;
  • клас професійного ризику виробництва (у разі подання Звіту за період до 01 січня 2016 року);
  • місцезнаходження (місце проживання) страхувальника;
  • код органу доходів і зборів, до якого подається Звіт;
  • дата подання Звіту;
  • ініціали, прізвища, податкові номери або серії та номери паспортів посадових осіб страхувальника;
  • середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період (за наявності);
  • кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховані виплати (за наявності);
  • штатна чисельність працівників (за наявності);
  • кількість створених нових робочих місць у звітному періоді (за наявності);
  • підписи страхувальника - фізичної особи та/або посадових осіб страхувальника, засвідчені печаткою страхувальника (за наявності).

Зазначені реквізити мають бути обов'язково заповнені в усіх таблицях додатків до Звіту, де вони передбачені.

            Заповнення Таблиці 5 додатка 4 "Відомості про трудові відносини осіб"

Таблиця 5 додатку 4 до Порядку 435 призначена для реєстрації застрахованих осіб (далі – ЗО) у Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Реєстр) та подається страхувальником у разі, якщо протягом звітного періоду:

  • було укладено або розірвано трудовий договір (цивільно-правовий договір (далі – ЦПД), крім ЦПД укладеного з фізичною особою-підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців із ЗО;
  • було укладено або розірвано трудовий договір із ЗО, працевлаштовано на нове робоче місце;
  • особі надано відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • особі надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Якщо за даними страхувальника, протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів укладання та розірвання трудових угод (ЦПД), надання відповідної відпустки, таблиця 5 не формується та не подається.

Якщо протягом звітного періоду страхувальником із ЗО було розірвано трудовий договір, а потім знов укладено, на таку ЗО робиться два записи в таблиці 5 додатка 4:

  • перший – із зазначенням дати припинення трудових відносин;
  • другий – із зазначенням дати початку трудових відносин.

Якщо особі надано відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку або відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, у звітному місяці зазначається дата закінчення відпустки. У разі закінчення в особи відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку або відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, у звітному місяці зазначають дату закінчення відпустки.

Дату початку зазначеної відпустки зазначають один раз у звітному місяці, у якому почалася відповідна відпустка, а дату закінчення – один раз у звітному місяці, у якому закінчилась відповідна відпустка.

Якщо протягом звітного періоду страхувальником із ЗО було укладено та розірвано трудовий договір або ЦПД, на таку особу запис про дату початку та дату припинення трудових або цивільно-правових відносин здійснюється в  одному рядку.

Договір підряду відрізняється від договорів про надання послуг своїм предметом.

Послугам притаманні ознаки, які відрізняють їх від результату робіт, а саме послуга, хоч і тісно пов’язана з особою виконавця та процесом вчинення ним певних дій (здійснення певної діяльності) але не збігається з самими діями (здійсненням діяльності) виконавця, існує як окреме явище – певне нематеріальне благо, споживається у процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, не набуваючи матеріалізованого вигляду (ч. 1 ст. 901 ЦКУ). Це означає, що послуга існує тільки тоді, коли вона надається.

Результат виконаної підрядником роботи – це матеріалізований об’єкт, що знаходить своє втілення в індивідуально визначених речах, бо робота виконується за завданням замовника, який має право в будь-який час перевіряти її виконання і якість, не втручаючись у діяльність підрядника (ч. 1 ст. 849 ЦКУ). Матеріалізований результат знаходить своє відображення і у створенні нової речі, і в поліпшенні якості або інших властивостей уже наявної речі.

Відносини, що виникають за договором підряду, мають певні ознаки з відносинами, які виникають за трудовим договором. Це пояснюється тим, що в обох випадках і підрядник, і працівник здійснюють трудову діяльність, але сама їх діяльність принципово відрізняється й регулюється самостійними галузями законодавства.

Зважаючи на зазначене, відомості до таблиці 5 про початок і закінчення цивільно-правових відносин у рамках договору підряду (виконання робіт) заносяться відповідно до строків, зазначених у самому договорі, а в рамках договору про надання послуг – відповідно до акта про їх надання.

 

Формування реквізитів таблиці 5 додатку 4 до Порядку 435:

Реквізит 01 – код ЄДРПОУ або податковий номер/серія та номер паспорта страхувальника.

Реквізит 02 -  код ЄДРПОУ або податковий номер/серія та номер паспорта ліквідованого страхувальника – заповнюється лише в разі, якщо відомості подаються правонаступником за осіб, що перебували з "попередником" у трудових відносинах чи відносинах ЦПХ. В інших випадках цей реквізит не заповнюється.

Реквізит 03 – вказується звітний місяць (дві цифри) та рік (чотири цифри), за який подаються дані щодо трудових відносин.

Реквізит 04 – позначка "х" вноситься у клітинку відповідного варіанта: початковий, скасовуючий або додатковий документ.  У разі якщо страхувальник подає за один і той самий звітний період таблиці зі статусом "скасовуюча" та "додаткова", вони подаються з окремими титульними аркушами (як два окремих звіти).

Реквізит 06 – громадянин України (1- Так; 0-Ні).

Реквізит 07 – категорія ЗО – зазначається обов’язково:

1 – наймані працівники з трудовою книжкою;

2 – наймані працівники (без трудової книжки);

3 – особи, які виконують роботи за договорами ЦПХ;

4 – особи, яким надано відпустку для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку;

5 – особи, яким надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

6 – особи, яки надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Реквізит 08 – договір ЦПХ за основним місцем роботи або за сумісництвом (1-Так; 0-Ні). "1" заповнюється лише для осіб з категорією "3", лише якщо відносини між страхувальником і ЗО визначаються водночас на підставі трудового договору (ЗО – основний працівник або сумісник) та на підставі ЦПД.

Реквізит 09 - податковий номер/серія та номер паспорта ЗО.

Реквізит 10 – Прізвище, ім'я, по-батькові ЗО.

Реквізит 11 – Період трудових відносин, відносин за договорами ЦПХ та відпусток. Дата початку та дата припинення: зазначається у відповідній графі день прийому на роботу або дата початку дії угоду ЦПХ, якщо ЗО розпочала трудову діяльність у звітному місяці та відповідно день звільнення з роботи або дата закінчення терміну дію угоди ЦПХ, якщо ЗО припинила трудову діяльність у звітному місяці.

Також зазначається дата початку і дата закінчення періоду відпусток для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, по догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку та відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами

Реквізит 12 – дата створення нового робочого місця (штатної одиниці), на яке у звітному періоді працевлаштований працівник – заповнюється у разі працевлаштування особи на нове робоче місце, створене у зв'язку з заснуванням нового суб’єкта господарювання (крім того, що створений шляхом припинення) або збільшенням штатної чисельності працівників, за умови відсутності скорочення (зменшення) середньомісячної чисельності за попередні 12 місяців, а також створене шляхом модернізації або зміни технології виробництва, що потребують нових знань і вмінь працівника. Дата створення може не збігатися з датою початку трудових відносин.

Реквізит 13 – підстава припинення трудових відносин – зазначається обов’язково в разі звільнення особи з категорією 1 та 2 реквізиту 07. Причина звільнення – стаття звільнення вибирається автоматично з довідника, розробленого згідно з КЗпП, якщо в ньому не зазначено статтю звільнення зазначається "інше".

  1. Заповнення таблиці 6 додатку 4 "Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам.

Таблиця 6 додатка 4 до Порядку 435 призначена для формування страхувальником у розрізі кожної ЗО відомостей про суми нарахованої їй зарплати (доходу) у звітному місяці, які вносяться до персональних облікових карток ЗО Реєстру. Такі відомості формуються з урахуванням кодів категорій ЗО, визначених у додатку 2 до Порядку 435.

На одну ЗО допускається кілька записів у таблиці 6, якщо протягом одного звітного періоду ЗО були здійснені нарахування виплат, у яких відрізняються бази нарахування ЄВ та розміри ставок згідно із Законом (додаток 2 до Порядку 435), а також якщо нарахування здійснювались за майбутні (відпускні, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами) та минулі (лікарняні та нарахування сум зарплати (доходу) за виконану роботу (надані послуги)) періоди, строк виконання яких перевищує календарний місяць, а також за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду – середня зарплата за вимушений прогул, а також у зв’язку з донарахуванням різниці між розміром МЗП та фактично нарахованою зарплатою за звітний місяць.

Формування реквізитів таблиці 6 додатку 4 до Порядку 435

 Реквізит 01 – код ЄДРПОУ або податковий номер/серія та номер паспорта страхувальника.

Реквізит 02 -  код ЄДРПОУ або податковий номер/серія та номер паспорта ліквідованого страхувальника – заповнюється лише в разі, якщо відомості подаються правонаступником за осіб, що перебували з "попередником" у трудових відносинах чи відносинах ЦПХ. В інших випадках цей реквізит не заповнюється.

Реквізит 03 – вказується звітний місяць (дві цифри) та рік (чотири цифри), за який подаються дані щодо трудових відносин.

Реквізит 04 – позначка "х" вноситься у клітинку відповідного варіанта: початковий, або скасовуючий документ.  Початкова – відомості, на підставі яких формуються відомості в Реєстрі за певний місяць. Скасовуюча – повністю скасовує відомості про ЗО раніше поданого звіту за певний місяць, використовується для виправлення помилок у реквізитах 6-16 та реквізитах 22-25 таблиці 6 додатка 4.

Для таблиці 6 додатка 4 "скасовуюча" форма не може застосовуватися без подання одночасно "початкової" відомості. Під час заповнення таблиці 6 додатка 4 з типом "скасовуюча" страхувальник повинен одночасно заповнити таблицю 6 додатка 4 з типом "початкова" таким чином, щоб суми, зазначені в реквізитах 17-21, відповідали сумам, зазначеним у "скасовуючій".

Пакет документів "скасовуючи" та "початкова" може стосуватися лише одного рядка.

Реквізит 06 – громадянин України (1- Так; 0-Ні).

Реквізит 07 – чоловік "ч", жінка "ж".

Реквізит 08 - податковий номер/серія та номер паспорта ЗО.

Реквізит 09 – код категорії ЗО: зазначається код відповідно до Таблиці відповідності кодів категорії ЗО та кодів бази нарахування і розмірів ставок ЄВ (додаток 2 до Порядку № 435). Вибраний із цієї таблиці код категорії ЗО має відповідати фактичному статусу ЗО у відносинах зі страхувальником. Для ЗО – найманого працівника на загальних підставах вноситься значення "1", для ЗО-працюючого інваліда на підприємстві, в установі або організації, для якого розмір нарахувань ЄВ становить 8,41% - "2". Якщо ЗО протягом звітного періоду нараховувались: допомога по тимчасовій непрацездатності  - "29", відпускні – "10". Якщо ЗО прот Для осіб, обраних на виборні посади до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які отримують зарплатню за роботу на виборній посаді і т.ін. – "25" і т.д.

Реквізит 10 – зазначається відповідний код типу нарахувань (КТН) від "1" до "13" або поле залишається пустим, заповнюється страхувальником лише у випадках, передбачених переліком кодів типу нарахувань:

КТН "1" – лише для осіб, які отримують зарплату "дохід" за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць і якщо ЄВ нараховується на суму, що визначається шляхом ділення зарплати, виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована, а також особам, яким після звільнення з роботи нараховано зарплату (дохід) за відпрацьований час або згідно з рішенням суду – середню зарплату за вимушений прогул;

КТН "2", "3" та "6"-"9" зазначаються лише в разі донарахування або зменшення сум єдиного внеску.

Якщо страхувальники самостійно донараховують або зменшують суму ЄВ на суму заробітної плати (доходу), нарахованої у попередніх періодах, застосовують КТН "2" та "3", "2" – сума на яку збільшено суму ЄВ, "3" – сума на яку зменшено суму ЄВ.

КТН "4" та "5" – вилучено через відсутність перевірок органами ПФУ.

Якщо страхувальники самостійно донараховують або зменшують суму внесків за період до 01 січня 2011 року, то застосовують КТН "6"-"9",

КТН "10" – відображаються суми, нараховані за дні щорічних і додаткових відпусток.

КТН "11" та "12" – застосовуються, якщо органи ДФС донараховують або зменшують суму єдиного внеску на суму заробітної плати (доходу) нарахованої в попередніх звітних періодах.

КТН "13" – сума різниці між розміром мінімальної зарплати та фактично нарахованою зарплатою за звітний місяць, застосовується лише тоді, коли сума фактично нарахованої зарплати менші ніж сума МЗП встановлена законом на місяць.

Наприклад: Особі за листопад 2017 року нараховано зарплату в сумі 500 грн, відпускні -400 грн, лікарняні 300 грн. Загальна сума зарплати – 1200 грн, що менші ніж сума МЗП за листопад – 3200, тому для цієї особи у звітності за листопад 2017 року відводиться чотири рядки:

  • зарплата 500 грн, код категорії ЗО "1", КТН не зазначають;
  • відпускні – 400 грн, код категорії ЗО "1", КТН ";
  • лікарняний – 300 грн, код категорії ЗО "29", КТН не зазначають;
  • різниця між МЗП та фактично нарахованою зарплатою (Реквізит 19) – 2000 грн, код категорії ЗО "1", КТН "13".

Тип нарахування "13" застосовуються для сум, що стосуються суми різниці за поточний звітний місяць. Якщо здійснюється перерахунок (зменшується/збільшується ЄВ на суми різниці) та нараховується в разі помилкового не нарахування ЄВ сума різниці за попередні періоди, то КТН "13" не застосовується, а застосовується КТН "2" або "3".

Реквізит 11 – місяць, рік за який проведено нарахування.

Реквізит 12 – П.І.Б. ЗО.

Реквізит 13 – зазначається кількість календарних днів з тимчасової непрацездатності (лікарняні листки) окремо за кожний відповідний місяць, що припадає на дні тимчасової непрацездатності.

Реквізит 14 – зазначається кількість календарних днів відпустки, у яких перебувала особа за власний рахунок.

Реквізит 15 – відповідає кількості календарних днів з 1-го до 31-го (28,29,30) числа  в залежності від кількості календарних днів в місяці. У разі якщо початок трудових відносин збігається з першим числом місяця та відсутній факт звільнення ЗО у звітному періоді (закінчення ЦПХ), значення реквізиту 15 завжди дорівнює кількості календарних днів. У разі наявності факту звільнення показник відповідає кількості календарних днів тривалості трудових відносин у звітному періоді з урахуванням дня звільнення. Реквізит 15 не може заповнюватися у звітному місяці за майбутні і минулі звітні періоди, за винятком відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та випадків поновлення на роботі за рішенням суду. Крім того, реквізит 15 заповнюється обов’язково для кодів категорій ЗО – 42, 43, 44, 45, де відображається період перебування ЗО у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, окремо за кожний відповідний місяць, що припадає на дні такої відпустки.

За наявності кількох рядків щодо однієї ЗО за один період, реквізит 15 заповнюється лише в одному рядку певного періоду, а саме в тому, у якому наводяться дані про суми зарплати (за їх наявності).

Якщо у звітному періоді жінка вийшла з відпустки по догляду за дитиною до трьох років і їй надано щорічну відпустку саме у цьому звітному періоді, в таблиці 6 дані щодо особи відображаються в одному рядку, де в реквізиті 10 проставляють КТН "10", у реквізиті 15 – кількість календарних днів перебування в трудових відносинах, що дорівнює кількості календарних днів у звітному місяці (у разі звільнення кількість днів зазначається до дати звільнення).

У таблиці 6 у  реквізиті 15 зазначається кількість календарних днів перебування у цивільно-правових відносинах або відповідно до акта наданих послуг і зазначається щомісячно незалежно від нарахувань.

Реквізит 16 – зазначається кількість днів перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами окремо за кожний відповідний місяць, що припадає на дні такої відпустки.

Реквізит 17 – вносяться суми нарахованої зарплати за видами виплат, які включають основну і додаткову зарплату (крім відпускних, які зазначаються окремим рядком з типом нарахування "10" та оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за кошти роботодавця та допомоги з тимчасової непрацездатності – відображаються окремим рядком з кодом категорії ЗО "29", "36", "37","39" а також суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами – окремим рядком з кодом категорії ЗО "42", "43", "44", "45"), інші заохочувальні та компенсаційні виплати та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за ЦПД, що нараховані ЗО у звітному періоді.

Нарахування здійснюються за відповідний місяць.

Суми, нараховані за дні щорічних і додаткових відпусток, вносяться із зазначенням відповідного місяця лише в сумі, що припадає на дні відпустки у цьому місяці. Суми що припадають на дні відпустки наступних місяців відображаються в окремих рядках із зазначенням місяця.

Внесення від'ємних значень сум нарахованої зарплати допускається лише в разі:

  • відображення сум перерахунків заробітку(доходу) пов’язаних з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою, тимчасовою непрацездатністю та допомогою у зв’язку з вагітністю та пологами, нарахованих у попередніх періодах;
  • відображення сторнованих сум відпускних, допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Відомості щодо ЗО, які працюють у сільському господарстві, зайняті на сезонних роботах, виконують роботи (надають послуги) за ЦПД та інших, які отримують заробітну плату за виконану роботу, строк виконання якої перевищує календарний місяць, відображаються в таблиці 6  звіту за місяць в якому проведено таке нарахування зарплати в окремих рядках в розрізі кожного місяця та року за який проведено нарахування зарплати.

Реквізит 19 – зазначається сума різниці між розміром МЗП та фактично нарахованою зарплатою. Якщо працівникові, за основним місцем роботи за місяць нараховано зарплату в розмірі, що не перевищує МЗП, роботодавець має нарахувати ЄСВ з суми МЗП.

Страховий внесок має бути нарахований виходячи з розміру МЗП, навіть якщо місячна зарплата працівника виявиться меншою ніж МЗП, через те, що працівник частину місяця перебував у відпустці, на лікарняному, у відпустці за власний рахунок, працює неповний робочий час і т.ін.

Якщо працівник повний місяць перебував у трудових відносинах з підприємством, але йому в такому місяці не нараховувався дохід, на який нараховується ЄСВ, тобто відсутня база нарахування єдиного внеску – внесок за такий місяць не нараховується.

            Сума різниці зазначається в окремому рядку із застосуванням КТН "13" за звітний період, а в разі здійснення перерахунку нарахування суми різниці за минулі періоди з КТН "2" та/або "3".

            Реквізит 22 – позначка "х" вноситься якщо ЗО працює на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, та її трудова книжка знаходиться у роботодавця.

Реквізит 24 – проставляється, якщо особа працює:

  • неповний робочий день;
  • неповний робочий тиждень;
  • поєднано неповний робочий день і неповний робочий тиждень.

Для відносин за ЦПД реквізит 24 не заповнюється.

Нагадуємо, що роботодавець несе відповідальність за неправильне і недостовірне надання персоніфікованих даних щодо своїх працівників. Посадові особи можуть понести покарання згідно ст. 1651 Кодексу України "Про адміністративні правопорушення" від 07.12.1984 р. № 8073-Х у вигляді штрафу від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне із правопорушень, зазначених у частині першій цієї статті - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичну особу - підприємця або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від сорока до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У свою чергу, надання недостовірних персоніфікованих даних та ігнорування необхідності виправлення цих даних матиме негативні наслідки для працівника, стосовно якого допущена помилка. Адже дані,  надані роботодавцями про своїх працівників у вигляді щомісячного звіту з ЄВ, надалі використовуються при призначенні і перерахунку пенсії та інших страхових виплат.

ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК  -  2018

 

11 жовтня 2017 року набрав чинності Закон України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі Закон - № 2148) (опубліковано в газеті «Голос України» 10 жовтня 2017 року № 188).

Зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» - в частині сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Змінено максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, яка з 1 січня 2018 року становитиме п’ятнадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Довідково: враховуючи положення  Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», яким  мінімальна заробітна плата з  1 січня 2018 року встановлена  у розмірі 3723 грн., у 2018 році максимальна величина бази нарахування єдиного внеску становитиме  55845 грн. на місяць. 

За осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу при усиновленні дитини, сплачуватиметься єдиний внесок. Органи соціального захисту населення подаватимуть до органів доходів і зборів звітність щодо нарахування єдиного внеску за таких осіб.

Платниками єдиного внеску визначено членів фермерського господарства, якщо вони не належать до кола осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Єдиний внесок для таких платників нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. Єдиний внесок сплачуватиметься зазначеними платниками до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Для платників, віднесених до першої групи платників єдиного податку, визначених у підпункті 1 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, скасовано норму щодо можливості сплачувати єдиний внесок у сумі, яка не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску. Такі платники зобов’язані сплачувати єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць.

Змінено строки сплати єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, а також для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності. Єдиний внесок такі платники сплачуватимуть за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Передбачено, що договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. В усіх випадках ця сума не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору.

Довідково: враховуючи положення п. 5 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та розмір мінімальної заробітної плати, передбачений Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», у  2018 році мінімальний страховий внесок за кожен місяць становитиме 819,06 грн. Для одноразової сплати за попередні періоди згідно договору про добровільну участь необхідно буде сплатити за кожен місяць 1638,12 грн.  

            Звільняються від сплати ЄСВ за себе фізичні особи - підприємці, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону про пенсійне страхування, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

            Відповідно до чинного законодавства єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Адже сплата єдиного внеску прямим чином впливає на розмір майбутньої пенсії та набуття страхового стажу для визначення права на призначення пенсії.

 

Баштанське об’єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області

Телефон для довідок: 2 53 61(Баштанка), 9 11 57(Казанка), 9 11 00(Новий Буг)

ТЕРМІНИ СПЛАТИ ТА НАДАННЯ ЗВІТНОСТІ ПО ЄСВ У 2018 РОЦІ

               

Категорія платника

Строк сплати
 

Мінімальний страховий внесок

Звітний період

Звіт

за місяць, грн

за квартал, грн

за рік, грн

ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування

До 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок

(19 квітня,

19 липня,

19 жовтня,

 19 січня)

819,06
 

2 457,18
 

9 828,72

Календарний рік

(до 10 лютого року, наступного за звітним періодом)

Звіт за формою № Д5

ФОП, які обрали загальну систему оподаткування

 

До 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок

(19 квітня,

19 липня,

19 жовтня,

 19 січня)

819,06
 

2 457,18
 

9 828,72

Календарний рік

(до 10 лютого року, наступного за звітним періодом)

Звіт за формою № Д5

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність

До 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок

(19 квітня,

19 липня,

19 жовтня,

 19 січня)

819,06
 

2 457,18
 

9 828,72

Календарний рік

(до 1 травня року, наступного за звітним періодом)

Звіт за формою № Д5

Члени фермерського господарства

До 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок

(19 квітня,

19 липня,

19 жовтня,

 19 січня)

819,06
 

2 457,18
 

9 828,72

Календарний рік

(до 1 травня року, наступного за звітним періодом)

Звіт за формою № Д5

        

          Звільняються від сплати ЄСВ за себе фізичні особи - підприємці, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону про пенсійне страхування, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

            Відповідно до чинного законодавства єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Адже сплата єдиного внеску прямим чином впливає на розмір майбутньої пенсії та набуття страхового стажу для визначення права на призначення пенсії.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь