Пам'ятка Профілактика гострих кишкових інфекцій
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це група інфекцій, які характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, багаторазовим поносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.
Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.
Харчовий - основний шлях передачі збудників інфекцій: зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної та термічної обробки.
Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.
Контактно-побутовий шлях передачі: збудники інфекцій можуть передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки тощо).
Отже, основною причиною виникнення ГКІ є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.
Щоб вберегти себе від захворювань на ГКІ, необхідно:
- Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
- Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
- Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.
- Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.
- Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
- Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
- Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця та рибу.;
- Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені страви (харчові продукти) при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години).
- Використовувати для пиття та приготування їжі воду гарантованої якості і лише з перевірених джерел, або бутильовану воду із торгівельної мережі.
- Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
- Не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі лише якісні харчові продукти.
- При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
- Не купувати харчові продукти у випадкових осіб, або в місцях несанкціонованої торгівлі.
- Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання.
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі, тощо), негайно звертайтесь за медичною допомогою до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне, може призвести до значних ускладнень, особливо це стосується дітей раннього віку.
- При тяжкому стані хворого негайно викличте невідкладну медичну допомогу.
Пам'ятайте! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями.
Бережіть своє здоров'я та здоров’я близьких!