Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

СЕРТИФІКАЦІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ–2024

Дата: 15.01.2024 13:04
Кількість переглядів: 77

Міністерство освіти і науки України визначило категорії вчителів, які можуть пройти сертифікацію педагогічних працівників у 2024 році, та їх граничну кількість.

2019 року в Україні було запроваджено процедуру сертифікації вчителів початкових класів, 2023-го — учителів математики та української мови і літератури, які викладають на першому (адаптаційному) рівні базової освіти. А відтепер сертифікацію матиме змогу пройти ще одна категорія вчительства. 

         Із 2024 року Міністерство освіти і науки України поширює зовнішнє оцінювання професійних компетентностей на педагогів, які викладають навчальні предмети (інтегровані курси) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» (всесвітньої історії, вступу до історії України та громадянської освіти, громадянської освіти, історії України, основ правознавства, курсів «Досліджуємо історію і суспільство», «Історія: Україна і світ», «Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти»). 

         У першому тестуванні фахових знань та вмінь педагогів цієї категорії братимуть участь 500 учителів. Окрім них, уже традиційно сертифікацію буде організовано для вчителів початкових класів (не більш ніж 1500 осіб), а також учителів математики та української мови і літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової освіти (не більш ніж 1000 осіб кожної категорії).

 

         Реєстрацію для участі в сертифікації буде проведено з 15 до 30 січня 2024 року у два етапи: 

 

  • з 15 до 25 січня — у межах граничної кількості, визначеної для кожного регіону; 
  • з 26 до 30 січня — у межах загальної граничної кількості, визначеної наказом для кожної категорії.
 

         Український центр оприлюднив загальні характеристики тестів незалежного тестування фахових знань та вмінь учителів початкових класів, учителів української мови і літератури та учителів математики, які виявлять бажання взяти участь у сертифікації педагогічних працівників у 2024 році. 

         Першим етапом сертифікації педагогічних працівників є незалежне тестування їхніх фахових знань та вмінь. На що потрібно зважати, готуючись до цього етапу, та якими будуть тести у 2024 році — визначено наказом Українського центру оцінювання якості освіти. Наголосимо, що ця інформація буде корисною для вчителів початкових класів, а також учителів української мови і літератури та вчителів математики, які викладають на першому (адаптаційному) рівні базової освіти.

         Зміст тестів для вчителів початкових класів і вчителів мовно-літературної та математичної освітніх галузей відповідає чинним на сьогодні програмам. Орієнтовний розподіл завдань відповідно до розділів / підрозділів програм і схеми нарахування балів за виконання тестових завдань затверджено наказами Українського центру оцінювання якості освіти. 

         Тест для вчителів початкових класів міститиме 90 завдань двох форм: з вибором однієї правильної відповіді (86 завдань) та відкритої форми з короткою відповіддю (4 завдання). На проходження всього тесту відведено 180 хвилин. Максимальна кількість балів, яку може набрати учасник / учасниця, правильно виконавши всі завдання тесту, – 94.

         Тест для вчителів мовно-літературної освітньої галузі також міститиме 90 завдань двох форм: з вибором однієї правильної відповіді (82 завдання) та на встановлення відповідності (8 завдань). На проходження всього тесту відведено 180 хвилин. Максимальна кількість балів, яку може набрати учасник / учасниця, правильно виконавши всі завдання тесту, – 114.

         Тест для вчителів математичної освітньої галузі міститиме 75 завдань трьох форм: з вибором однієї правильної відповіді (62 завдання), на встановлення відповідності (3 завдання) та відкритої форми з короткою відповіддю (10 завдань). На виконання всіх завдань тесту відведено 180 хвилин. Максимальна кількість балів, яку можна набрати, правильно виконавши всі завдання тесту, – 91.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь