Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Увага! Небезпечний диметоат в мандаринах!

Дата: 29.11.2023 16:40
Кількість переглядів: 201

Відповідно до повідомлення (RASFF) від 20 листопада 2023 року № 2023.8018 щодо виявлення диметоату в мандаринах з Єгипту, що експортувались з Греції (експортрер: DROSERO TRADE S.M. P.C., Giannitsa) до України (отримувач: ТОВ «Фудком», вул. Залізничне шосе 57, м. Київ, 01014; місце доставки: с. Мартусівка, Бориспільський р-н., Київська обл.). В мандаринах виявили небезпечну отруйну речовину – диметоат. Про це повідомила Держпродспоживслужба у Львівській області.

Небезпечні для здоров'я людей єгипетські мандарини потрапили в Україну та Грецію. Греки виявили, що вміст пестициду диметоат у цитрусових перевищує допустиму норму у 33 рази. Зауважимо, що у Греції ці мандарини не допустили до продажу в магазинах, супермаркетах і на ринках.

Чим небезпечний диметоат

Диметоат – це органофосфатний інсектицид, який використовується для боротьби з шкідниками в сільському господарстві та інших галузях. При потраплянні його до організму через рот, пори шкіри або при вдиханні, у людини можуть виникнути діарея, нудота, пітливість, розмитість зору, утруднене дихання.

Якщо організм піддається регулярному впливу диметоату, то у людини можуть спостерігатися дезорієнтація, дратівливість, погіршення пам’яті та концентрації, кошмарні сни, проблеми з мовленням і навіть розлад серцево-судинної системи.

Деякі дослідження показують, що диметоат може мати й карциногенний потенціал, тобто збільшує ризик розвитку ракових захворювань. Якщо у вас є підозра на отруєння диметоатом, потрібно звертатися до лікарів.

Звертаємо увагу операторів ринку: у разі наявності в обігу зазначеної продукції, просимо вжити заходи щодо вилучення її з обігу відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а також поінформувати Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївської області. тел.: (05158) 2-84-35 e-mail: basht_dpss@dpssmk.gov.ua

Возможно, это изображение фрукт

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь