A A A K K K
для людей із порушенням зору
Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

           У зв’язку з внесеними змінами до Податкового кодексу України для багатьох власників або користувачів земельних ділянок  постає питання сплати у 2023 році мінімального податкового забов’язання на землю.

Дата: 05.10.2023 08:07
Кількість переглядів: 100

     Законом України від 30 листопада 2021 року №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання.

        Мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ) – це мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до Податкового кодексу України.

Сума МПЗ, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у т. ч. фізичній особі – підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов’язанням. Це визначено пп. 14.1.114-2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

 

                     Хто сплачує мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ)?

        Платником МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує/ суборендує, на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (пп. 162.1.1 прим. 1 п. 162.1 ст. 162 ПКУ).

       МПЗ поширюватиметься на власників та користувачів земельних ділянок сільгосппризначення, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах, якщо розмір ділянки становитиме 0,5 га та більше.

Тобто, МПЗ необхідно буде сплатити як за користування, так і за володіння земельною ділянкою сільськогосподарського призначення.

        Важливо!!! Сплата МПЗ обов’язкова як для юридичних, так і для фізичних осіб.

         В основі механізму, що визначає суму МПЗ – коефіцієнт від нормативної грошової оцінки (НГО) власних сільськогосподарських земель або тих, що перебувають в користуванні.

        Сума всіх сплачених податків відповідного платника у залежності від системи його оподаткування не має бути менше ніж МПЗ. Розрахована сума податку з урахуванням цього принципу й буде МПЗ.

             Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ)?

      Відповідно до п. 64 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.

       Порядок розрахунку МПЗ визначено ст. 38-1 ПКУ та обчислюється за відповідними формулами для земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь:

  • нормативна грошова оцінка яких проведена;
  •  нормативна грошова оцінка яких не проведена.

    Так, для розрахунку МПЗ за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки коефіцієнт “К”, застосовується із значенням 0,04, або 4% нормативно грошової оцінки.

      Платникам – фізичним особам не потрібно самостійно звітувати за МПЗ. Податкова до 1 липня поточного року самостійно визначатиме розмір загального МПЗ і надсилатиме податкове повідомлення-рішення.

      Ті, хто отримав податкове повідомлення-рішення від податкової, має сплатити визначену суму МПЗ протягом 60 днів із дня вручення. Хто не згоден із розрахунком МПЗ має право звернутися до податкового органу для проведення звірки даних протягом 30 днів з дня вручення ППР.

Зверніть увагу!!! Якщо земельна ділянка знаходиться в офіційній оренді, то обов’язок зі звітування та сплати переходить до орендаря такої ділянки.

       Якщо є питання щодо проведення звірки по нарахуванням та сплаті, розміру земельної ділянки  просимо звертатись до Казанківській державної податковій інспекції ГУ ДПС у Миколаївській області  за адресою: смт Казанка, вул. Миру, 189а каб. 2.3.5 тел. (05164) 9-14- 27 та (05164) 9-11-21.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь