Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Проєкт «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери»

Дата: 02.10.2023 11:24
Кількість переглядів: 78

Щодня лікувати поранених захисників та захисниць. Щодня розділяти їх біль. Жити та працювати в прифронтовому місті, де ризик «прильотів» постійний та не вщухає сигнал повітряної тривоги.

 Такий професійний та особистий виклик прийняли та долають працівники шпиталів в Харкові та Миколаєві. Майже 600 днів повномасштабної війни зовсім поруч звісно відобразилися на їх психоемоційному стані. На допомогу їм приходять психологи, що беруть участь у проєкті «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери», що реалізується у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська.

15 штатних психологів 9 лікарень регіонального рівня Миколаївської, Харківської та Запорізької областей, в тому числі шпиталів, протягом майже двох місяців опановували сучасні навички надання підтримки пацієнтам та лікарям - своїм колегам. Тепер вони на практиці використовують нові знання.

 В харківському шпиталі в межах проєкту вже провели 33 групових зустрічі в яких взяли участь понад 230 медичних працівників. Відбулось 280 індивідуальних консультацій, як з пацієнтами, так і з персоналом. За словами учасників проєкту, рівень довіри до психологічної служби та кількість звернень значно зросли, тому зараз працюють над створенням постійних груп психологічної підтримки для колег-лікарів.

У багатьох наших лікарів професійне вигорання через тривале перебування в умовах накопиченого стресу. Тому мої колеги вже отримують психологічну допомогу тут і зараз. Атмосфера довіри та співчуття сприяє розкриттю особистих емоцій кожного. Разом легше переживати страх, тривожність, злість й радість. Навіть конфлікти в колективі можна побачити під іншим кутом, що теж позитивно впливає на відносини між працівниками, - наголошує психологиня харківського шпиталю Юлія Фоменко.

 Психолог Олександр Андрющенко відмічає, що завдяки проєкту вдається залучати до вирішення складних питань широке коло експертів: «Ми значно розширили свої знання та навички. Це стосується як роботи з медичним персоналом, так і з пацієнтами. Ми дізнались, як якісніше можна побудувати роботу з пацієнтами на межі психології та медицини. Ми постійно отримуємо поради від наших тренерів та супервізорів, та спілкуємось з колегами над поліпшенням роботи».

Психологи шпиталів задоволені, що їх нові компетенції є затребуваними та головне – ефективними. Водночас впевнені, що участь в проєкті дозволила їм зберегти та посилити власну стійкість. Адже важливо, щоб той, хто допомагає, сам також вчасно отримував допомогу.

 Цей проєкт допомагає дослідити та проаналізувати власний стан, надати собі першу психологічну допомогу та ще більш кваліфіковано допомагати пацієнтам, їх близьким, своїм колегам. Взагалі наші психологи здобули багато нових методик кризового консультування, самодопомоги, роботи з травматичним досвідом, навичок, як запобігти вигоранню медперсоналу. Люди зрозуміли, хто такий психолог та навіщо він потрібен взагалі, - впевнений Віталій Древус, який працює психологом в шпиталі в Миколаєві.

Учасники проєкту «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери» пройшли 32 години тренінгових занять та 12 годин супервізій. Вони надали 1853 години індивідуальних консультацій, а у групових заняттях взяли участь майже 1600 пацієнтів та лікарів.

Пілотний проєкт «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери» реалізується Координаційний центр КМУ / Mental Health UA та ГО Безбар'єрність у співпраці з Міністерство охорони здоров'я України, Департаментами охорони здоров'я Миколаївської, Запорізької та Харківської областей.

#тияк

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь