A A A K K K
для людей із порушенням зору
Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Пам’ятаємо свою історію…

Дата: 23.09.2022 11:50
Кількість переглядів: 319

Як розповіла староста Новофедорівського старостинського округу Зоя Галко, що поступово, власними силами, роблять свої села кращими. Прибирають біля адміприміщень, пам’ятних місць, на алеях, в парках. А днями директор сільського будинку культури Марина Сидоренко, техпрацівниці Олена Морока і Любов Хижняк, робітник з благоустрою Юрій Гнатюк прибирали біля братської могили жертв фашизму на місці розстрілу, яка знаходиться за селом.

Працівники історико-краєзнавчого музею нашої громади, директор Наталія Маслова та зберігач фондів Оксана Левченко, - це справжні ентузіасти своєї справи, люди творчі і небайдужі. Вони постійно дають змогу нам пригадати історію нашого краю. Ось і цього разу вони надали надзвичайно цікаву інформацію з музейного фонду стосовно цього поховання.

Раніше біля Новофедорівки знаходилось маленьке село Жовтень, що являло собою невелике єврейське поселення, яке займалось землеробством. Було засновано у 20-х роках минулого століття. 22 жовтня 1941 року фашистські загарбники розстріляли майже всіх мешканців села. У 1980 році місцеві майстри виготовили пам’ятний знак «Тут поховані безвинно розстріляні мирні жителі с. Жовтень, 22.10.1941 року.». Вже давно немає людей, які пам’ятають ті далекі, страшні дні, і лише у 2002 році вдалось увіковічнити прізвища загиблих жертв фашизму за слів старожили села Новофедорівки Яковенко Віри Мусіївни. Ніхто точно не знає скільки поховано в могилі людей, Віра Мусіївна назвала лише 17 прізвищ, які були занесені до Книги Скорботи України том 2, стор. 94-110.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь