A A A K K K
для людей із порушенням зору
Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Гребля - довжиною в життя

Дата: 08.10.2021 08:13
Кількість переглядів: 2153

За матеріалами історико-краєзнавчого музею Казанківської селищної ради

Гребля біля центрального (в народі «лікарняного») ставка в Казанці, як гідротехнічна споруда, що перегороджує зібраний водотік і його долину, створюючи таким чином водосховище, була споруджена дуже давно.

За спогадами старожилів Казанки створена вона ще на початку минулого століття. Тут відбувалися революційні події, сутички селян з жандармерією, адже на правому березі знаходилась хатинка, де збиралися активісти села. На початку серпня 1941 року гребля була частково пошкоджена внаслідок вибуху однієї з трьох перших бомб німецької авіарозвідки, скинутих на село.

Протягом десятиліть були часи занепаду ставка а потім його розчищення (80-ті роки), декілька разів гребля підсипалася та ставала крутішою. Навесні 1978 року внаслідок повені дерев’яний місточок був знесений водним потоком, а жителі праворуч розташованих вулиць повинні були обходити ставок. В той час очевидці події спостерігали картину, як два керівники району (Рукоманов М.Є., який виїздив до Миколаєва та Дорошенко В.Г., який приступав до обов’язків новопризначеного) разом обходили проблемну зону, вирішуючі налагодження життєво необхідного пішохідного сполучення. Місточок замінили на залізний, пізніше встановили трубу для збігу води, а греблю засипали. В 2014 році для зручності проклали бетонні плити.

Як і століття назад греблевою стежинкою користуються сучасні жителі Казанки, милуючись при цьому водним плесом та краєвидом долини.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь