A A A K K K
для людей із порушенням зору
Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Працевлаштування неповнолітніх. З якого віку можуть працювати діти?

Дата: 17.05.2021 15:32
Кількість переглядів: 3043

Закон не заважає дитині допомагати батькам з домашньою роботою або в управлінні сільським господарством, а ось в питаннях офіційного працевлаштування встановлює неповнолітнього в строгі рамки. З позиції влади головне завдання дитини - це навчання, і все інше в його житті не повинно заважати цьому процесу. Зі скількох років можна працювати дітям строго прописано в КЗпП і винятків з цього правила не існує.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про охорону дитинства» порядок застосування праці дітей визначається законодавством України про працю. Тож з якого віку можуть працювати діти?

Діти, які досягли 15-річного віку – на роботу можна влаштуватися лише, як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює. Робота повинна виконуватись тільки у вільний від навчання час.

Для дітей, молодших 16 років, тривалість робочого часу обмежується відповідно до потреб їх розвитку та професійної підготовки. Час, витрачений дитиною за згодою власника або уповноваженого ним органу на професійну підготовку в межах встановленого законодавством робочого часу, зараховується як робочий час.

Забороняється залучення дітей до найгірших форм дитячої праці, участі у важких роботах і роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах та до праці понад встановлений законодавством скорочений робочий час.

Діти приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду за наявності письмового медичного висновку про відсутність протипоказань для участі у трудовій діяльності та в подальшому до досягнення 21 року щорічно підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам.

Участь у трудовій діяльності дітей з інвалідністю та дітей з вадами фізичного та розумового розвитку забезпечується шляхом створення відповідної мережі робочих місць.

З метою захисту своїх трудових прав діти, які працюють, можуть створювати професійні спілки або вступати до існуючих професійних спілок у порядку, встановленому законодавством України.

Державний контроль і нагляд за додержанням трудових прав дитини забезпечується в порядку, встановленому законодавством України.

Служба у справах дітей виконавчого комітету Казанківської селищної ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь