A A A K K K
для людей із порушенням зору
Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Протруєння насіння

Дата: 17.03.2021 14:55
Кількість переглядів: 737

Обов'язковим заходом захисту ярих культур від шкідників та хвороб є протруєння насіння. Тільки якісне протруювання посівного матеріалу може гарантувати знезараження насіння від внутрішніх та зовнішніх інфекційних хвороб; боротьбу зі шкідниками сходів і ґрунтовими багатоїдними шкідниками; стимуляцію росту і розвитку рослин; забезпечення рослин мікроелементами. Тому, враховуючи ці особливості, спеціалісти агроформувань повинні приділяти особливу увагу підготовці насіння ярих культур до посіву.

Для протруювання насіння обладнують спеціальні майданчики на відстані не ближче 200 м від житлових та тваринницьких приміщень, джерел водопостачання, місць зберігання продуктів харчування, фуражу та приймання їжі і води. Люди, які працюють на протруюванні насіння, обов'язково повинні пройти медичний огляд, інструктаж з правил техніки безпеки, працювати тільки в спецодязі та індивідуальних засобах захисту згідно санітарних вимог.

Для проведення протруєння необхідно використовувати препарати, з "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні".

Ефективність протруєння значною мірою також залежить від строків його проведення. Контактні препарати більш ефективні при завчасному протруєнні, а системні-при передпосівному. Рекомендовано також комплексне застосування протруйників, регуляторів росту рослин і біопрепаратів при допосівній обробці насіннєвого матеріалу. Слід зазначити, що застосування регуляторів росту за допосівної обробки насіння значно посилює дію інсектицидів, фунгіцидів. В результаті дії регуляторів росту, які застосовуються при підготовці насіння до сівби, збільшується енергія проростання насіння, польова схожість. Причому проростання насіння розпочинається на 3-4 доби раніше. Протруєння насіння можна проводити завчасно (за 2-3 тижні до сівби) і безпосередньо перед сівбою. Перед початком протруювання треба розрахувати необхідну кількість насіння для сівби, щоб опісля не було перехідних залишків і не створювалася небезпека для людей, тварин, птиці. Сівбу необхідно проводити тільки насінням високих посівних кондицій. Сівба добре відкаліброваним насінням зменшує можливість розвитку хвороб, забезпечує одержання дружніх, рівномірних сходів. Не повинно бути травмованого, недостиглого зерна, яке найчастіше уражується хворобами та має знижену схожість. Для одержання високих врожаїв, також важливо враховувати роль попередника, способи обробітку ґрунту, строки висіву та глибину загортання насіння, застосування добрив. Тільки раціональне поєднання елементів агротехніки, висів насіння високих посівних кондицій, правильний підбір протруйника дасть змогу отримати високий урожай.

 

ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь