A A A K K K
для людей із порушенням зору
Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Зміна прізвища дитини

Дата: 06.01.2021 11:28
Кількість переглядів: 372

Зміна прізвища дитини молодшого віку

У разі зміни прізвища обома батьками змінюється і прізвище дитини, яка не досягла семи років. Якщо ж вона досягла семи років - зміна її прізвища відбувається лише за згодою дитини. Для цього потрібно звернутися до органу РАЦСУ за місцем проживання заявника та подати спільну заяву, в якій буде йти мова про те, з якого на яке буде змінено прізвище.

Заперечення одного з батьків на зміну прізвища дитині

У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини, спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини. Участь органу опіки та піклування в судовому порядку не є обов’язковою, тому справа буде розглядатися без їх залучення.

Зміна прізвища дитини в судовому порядку

Звернення до суду відбувається шляхом подання позовної заяви позивачем. В позовній заяві зазначаються як моральні причини зміни прізвища дитини (носіння прізвища приносить дитини моральні страждання, болісні спогади, впливає на її емоційний стан), так і практичні (важкість промови, неблагозвучність, невдале сполучення прізвища, ім’я та по-батькові, різна національність позивача та відповідача, про що свідчить прізвище). Доречним, у даній справі, буде звернути увагу суду на те, що зміна прізвища дитини ніяким чином не повинно впливати на законні права та обов'язки батька щодо дитини.

Перелік документів необхідних для розгляду справи в судовому порядку

Позовна заява повинна відповідати загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, встановленим статтею 175 ЦПК України.

До позовної заяви необхідно додати такі документи:

  • копію паспорта позивача і відповідача;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • копію свідоцтва про шлюб або свідоцтва про розлучення;
  • довідку про реєстрацію дитини разом з позивачем;
  • довідку про заборгованість зі сплати аліментів (за наявності).

Крім того, до заяви можна прикріпити будь-які документи, що підтверджують обґрунтованість позовних вимог. Також, не зайвими в даній категорії справ будуть показання свідків, характеристику з місця роботи/місця проживання. Після отримання рішення суду на користь позивача- орган РАЦСУ вносить зміни до актового запису та видає нове свідоцтво про народження, в якому буде зазначатись нове, змінене прізвище.

Зміна прізвища дитини після позбавлення батьківських прав батька (матері)

Особа, позбавлена батьківських прав, втрачає особисті немайнові права на дитину і звільняється від обов’язків щодо її виховання. У зв’язку з цим відпадає необхідність в отриманні згоди батька або матері, позбавлених батьківських прав для зміни дитячого прізвища.Щоб поміняти дитяче прізвище необхідно звернутися в РАЦС з письмовою заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану. Також буде потрібно свідоцтво про народження та рішення суду про позбавлення батьківських прав тата (мами).

Зміна прізвища дитини з власної ініціативи

Згідно зі статтею 295 Цивільного кодексу з шістнадцятирічного віку дитина має повне право самостійно (без врахування думки батьків і опікунів) змінити своє прізвище. Діти, які досягли 14 років, наділяються правом ініціювати процедуру заміни власного прізвища. Однак, для завершення процесу потрібна згода батьків або того з них, з ким проживає дитина. Особисто у письмовій формі подається заява про надання згоди на зміну прізвища дитини батьками або одним із них, з ким проживає дитина. Якщо існують поважні причини їх відсутності, то можна подати нотаріально засвідчену копію такої заяви.

Зміна прізвища, імені, по батькові у разі усиновлення

Якщо усиновителі не записані батьками дитини, зміна прізнища, імені та по батькові дитини здійснюється за бажанням. Якщо ж усиновителі записані батьками, то зміна неминуча, інакше розбіжність прізвищ дитини і усиновителя розкриє таємницю усиновлення.

Як відбувається зміна прізвища, імені, по-батькові дитини при усиновленні:

  • усиновителі подають в суд заяву про усиновлення, в якій повинно міститися клопотання про зміну прізвища, імені та по-батькові дитини;
  • суд робить позначку про зміну прізвища, імені та по-батькові усиновленої дитини або повнолітньої особи в рішенні про усиновлення;
  • на підставі рішення суду про усиновлення до актового запису про народження дитини або повнолітньої особи ДРАЦС вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження;
  • свідоцтво про народження, видане раніше, анулюється.

Якщо усиновителі – чоловік і дружина. Змінюються прізвище та по-батькові дитини. За заявою усиновителів також може бути змінено ім'я дитини. Для цього необхідна згода дитини (відповідно до ії віку). Якщо усиновитель один. По-батькові дитини змінюється, якщо усиновитель записується батьком дитини. Якщо усиновлюється повнолітня особа, її прізвище, ім'я та по-батькові можуть бути змінені за заявою усиновителя та усиновленої особи. Якщо усиновлення скасовується або визнається недійсним. Дитина має право відновити своє прізвище, ім'я та по-батькові, які вона мала до усиновлення.

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням: https://www.facebook.com/1mykolaiv.centr.BVPD/

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Ще більше консультацій на інформаційному ресурсі WikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

Місце розташування та контакти відділів бюро правової допомоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь