Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Сіяти розумне, вічне, добре…

Дата: 03.11.2020 16:55
Кількість переглядів: 1048

Сьогодні пропонуємо до вашої уваги завершальний матеріал циклу публікацій стосовно того, як завдяки постійному піклуванню і контролю селищної ради у навчальних закладах громади реалізується всеукраїнський державний проект «Нова українська школа». Мова йтиме про Казанківську ЗЗСО № 1. В таких прекрасних умовах є величезне бажання у педагогів - вчити дітей, а у дітей навчатися, і як говорив класик, - сіяти розумне, вічне, добре…

Вчителі початкових класів Неня-Лука Юлія Володимирівна, Кот Ольга Миколаївна, Гринишина Наталія Миколаївна, Коптєва Галина Михайлівна, Перепадіна Людмила Миколаївна, Роженко Тетяна Анатоліївна і Чередніченко Тетяна Вікторівна у процесі навчання використовують сучасні пристрої інформації, дидактичні матеріали, а це набори літер, цифр, математичний планшет, вимірювальні прилади, рахунковий матеріал (набір Кюізенера), навчальний набір моделей геометричних фігур та тіл, набори для вивчення складу числа, таблиці, розвиваючі ігри, музичні інструменти, мікрофон, ноутбук, принтер, фліпчарт, набори LEGO Sistem та Duplo, також навчальний набір грошових знаків, терези демонстраційні, модель механічного годинника та пісочний годинник, компас, мікроскоп, лупа ручна. Як бачите, перелік дидактичного матеріалу чималий. Адже наочність у педагогіці завжди була і є одним з найважливіших принципів навчання, фундаментом для здійснення всебічного розвитку особистості.

Багатогранне значення і широке застосування засобів наочності дозволяє не тільки активізувати та удосконалювати навчальний процес, але й формувати прийоми розумової діяльності. Яскрава різноманітна наочність викликає у молодших школярів позитивні емоції, пізнавальний інтерес. Це сприяє розвитку спостережливості, мислення, довільної уваги, естетичних смаків, а також формуванню естетичних уявлень, понять, елементів наукового світогляду.

Під час вивчення букв українського алфавіту у перших класах використовують таблиці «Українська мова. Навчання грамоти», набір «Вивчаємо літери», які підвищують інтерес до вивчення предмета. На уроках математики використовують наочні посiбники «Склад числа», «Вивчаємо цифри», набір «Логічні блоки Д’юнеша». Також магнітний календар Vladi Toys, а на групі продовженого дня застосовують «Танграм». Це дидактична гра – головоломка для логічного мислення.

Під час вивчення теми «Земля та її форма. Глобус – модель Землі» на уроках використовують модель земної кулі – глобус. Модель сприймається чуттєво. Також діти користуються навчальними таблицями «Я досліджую світ», при вивчені теми «Зміни в природі в різні пори року» використовують таблицю «Пори року. Чудо – дерево». А на уроках літературного читання користуються таблицями «Усна народна творчість», «Українські народні казки», для проведення уроків позакласного читання використовують збірку «Шкільна бібліотека». Крім таблиць на уроках застосовують таку наочність як листівки, фотографії, малюнки, презентації, мультфільми, відеофільми. Наприклад, «Осінь», «Зима», «Весна», «Літо», «Тварини», «Будова люд­ського тіла» тощо.

Особливо учням подобається перегляд фільмів на уроках «Я досліджую світ». Це відіграє значну роль, адже діти за допомогою відеофільмів долають простір і переносяться до лісу, степу, гір тощо. Спостерігають за процесом проростання насіння, процес розвитку метелика, як добувають кам’яне вугілля і ще багато цікавого і повчального.

А під час ранкових зустрічей, руханок, на уроках української мови, математики, мистецтва використовують Лего «6 цеглинок». Такі вправи розвивають у дітей уяву, увагу, пам’ять, спостережливість.

Отже використання наочних посібників раціоналізує роботу вчителя, пожвавлює процес викладання, економить час, допомагає зосередити увагу учнів на найважливішому та полегшує засвоєння учнями навчального матеріалу. Наочність має дуже велике значення при навчанні дітей на різних уроках.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь