Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Визволення Казанки. Хронологія подій

Дата: 05.03.2020 09:44
Кількість переглядів: 804

9 березня - важлива дата в історії нашого селища. В цей весняний день 1944 року Казанка була звільнена від нацистських окупантів. 76 років минуло, як відгриміли останні постріли бою, але пам’ять про тих, хто не шкодував свого життя, зберігають вдячні нащадки.

Працівниками районного музею та Публічної бібліотеки в залі засідань Казанківської селищної ради представлена віртуальна подорож у часі «Визволення Казанки. Хронологія подій». В заході взяли участь голова селищної ради Олексій Асмолов, члени виконавчого комітету та працівники відділу освіти, молоді та спорту, територіального центру селищної ради.

Казанка була звільнена в ході Березнегувато-Снігурівської операції військами 3-го Українського фронту під командуванням Р.Я.Маліновського. Безпосередньо в Казанці діяли частини 46-ї та 8-ї гвардійських дивізій, а також 23-й танковий корпус під командуванням Юхима Пушкіна.

За допомогою слайдів, кадрів хроніки, звукових ефектів та архівних фото учасники заходу поринули в атмосферу танкового бою, що точився безпосередньо на вулицях селища. Казанка була охоплена полум’ям, але ворог за три години бою поніс значні втрати - 1000 автомобілів, понад 100 гармат різного калібру, 97 одиниць танків, самохідних установок, близько 900 солдат і офіцерів. Згадали імена тих, хто був безпосередніми учасниками бою за Казанку – танкістів І.Калини та М.Сотніченка, чиї танки одними з перших увірвались на вулиці селища, командирів 135-ї танкової бригади полковника Безнощенка, 28-го окремого танкового полку підполковника Чикіна та 3-ї танкової бригади полковника Дев’ятка, чиї військові підрозділи взяли в лещата «залізний кулак» німецьких танків.

Казанківці пам’ятають подвиг визволителів. Про них нагадують назви вулиць селища – Танкістів, Артилеристів, Калини, Васляєва, а також пам’ятні знаки і меморіальні комплекси Казанки, і в першу чергу – танк Т-34 з номерним знаком 271, що височіє перед в’їздом у селище.

До учасників заходу звернулась голова Казанківської районної організації ветеранів Марія Григорівна Ризук. Вона розповіла про ветеранів і учасників другої світової, що проживають на території Казанківщини, а також про заходи, заплановані організацією в рамках відзначення 75-ї річниці перемоги у другій світовій війні.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь