A A A K K K
для людей із порушенням зору
Казанківська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Баштанське об’єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області повідомляє

Дата: 28.09.2018 15:04
Кількість переглядів: 695

І знову про легальні доходи …

         Відповідно до Закону України «Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування» однією з  основних умовам  призначення пенсії є наявність страхового стажу, що у нинішніх кризових умовах є досить актуальним питанням. Цим же законом визначено поняття страхового стажу, а саме - це період, протягом якого особа підлягає загальнообов‘язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менше законодавчо встановленого мінімального то такий місяць повністю враховується в страховий стаж  і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення пенсії. У випадку коли ж сума нарахованої заробітної плати з якої сплачені внески менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно  нарахованій заробітній платі.
Якщо з якихось причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати “в конвертах” без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати,так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, “випадають” із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.  Мінімальний страховий внесок  розраховується виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої Законом України  про державний бюджет на відповідний рік.
              Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати на невелику зарплату,  часом зовсім не декларуючи оплату їх праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату готівкою. У цьому випадку йдеться про “тіньові” заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду.  Мають місце негативні наслідки цього явища і для самого працівника, який позбавляє себе гідної пенсії у майбутньому.    Своєчасна й повна сплата платежів по єдиному соціальному внеску, а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.
          Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.
Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним.                                        
           Кожному працюючому необхідно, хоча б раз на рік, перевіряти розмір своєї заробітної плати та  відрахувань єдиного соціального внеску, які декларує роботодавець,   щоб виключити можливість наявності помилок, неточностей і недостовірності даних та мати впевненість у  одержанні справедливо заробленої пенсії.  І робити це потрібно не  тоді, коли   вже досягнуто пенсійного віку, а в період здійснення своєї трудової діяльності.  

Шановні роботодавці!
        Своєчасна й повна сплата платежів по єдиному соціальному внеску, а також забезпечення заробітною платою працівників  не менше мінімальних соціальних стандартів - це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.
         За порушення вимог законодавства про  працю передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь